Som tidligere nevnt finnes det til enhver tid mange studier/forsøk man som pasient kan være med på. Her finner du oversikten over godkjente kliniske studier i Norge.
Om du er bekymret for kvaliteten på behandlingen da, er norsk lov veldig klar: som studiepasient skal du ha minst like god behandling som konvensjonell. Dersom du ikke responderer tilstrekkelig på forsøksregimet skal du tilbake på konvensjonell behandling. Om du på noe tidspunkt føler at du ikke har god nok behandling, kan du avslutte din rolle i studien.
Lurer du på hvordan utprøving av medisiner faktisk skjer? Det er fire hovedstadier, som beskrives enkelt og greit her. Generelle forskningsetiske retningslinjer er også ganske forståelige.
Forskrift om klinisk utprøving av legemidler til mennesker sier:
En klinisk utprøving kan bare igangsettes dersom “det kjente nytte- og risikoforholdet er veiet i forhold til den antatte gevinsten for den enkelte forsøksperson og for andre nåværende og fremtidige pasienter”
Lov om medisinsk og helsefaglig forskning (helseforskningsloven) sier:
Forskning på mennesker kan bare finne sted dersom det ikke finnes alternative metoder som er tilnærmet like effektive.
Før forskning på mennesker gjennomføres skal det gjøres en grundig vurdering av risiko og belastning for deltakerne. Disse må stå i forhold til påregnelige fordeler for forskningsdeltakeren selv eller for andre mennesker.
Forskningen skal stanses dersom det viser seg at risikoen er større enn mulige fordeler, eller dersom det foreligger tilstrekkelige holdepunkter for positive og fordelaktige resultater.
Her er en liste over brystkreftstudier som foregår for tiden og er åpne for rekruttering: